Tips om nierschade te voorkomen

Tips om nierschade te voorkomen

Het merendeel van de mensen met nierschade zijn zich hier niet van bewust. Maar wanneer er sprake is van chronische nierschade, dan is dat onomkeerbaar en kan ernstige gevolgen hebben. Voorkomen van nierschade is dus van groot belang. Wat zijn tips om nierschade te voorkomen?

Wat doen je nieren?

Je nieren hebben een aantal belangrijke functies:

  • Verwijderen van afvalstoffen in ons bloed via de urine.
  • De nieren zorgen ervoor dat het vochtgehalte in ons lichaam op peil blijft.
  • De nieren produceren een aantal hormonen waaronder EPO. EPO houdt het aantal rode bloedlichaampjes op peil, waardoor er voldoende zuurstof naar alle lichaamscellen getransporteerd kan worden.
  • De nieren zetten vitamine D om in een actieve vorm, hierdoor wordt de opname van calcium bevorderd wordt en helpen zo mee aan de botopbouw.
  • Je nieren zorgen voor een evenwicht in de zuurgraad van je lichaam, wat belangrijk is voor het functioneren van lichaamscellen.

Symptomen van nierschade laat aan het licht

Vaak zijn klachten die bij nierschade horen aspecifiek. Hierdoor wordt er vaak niet direct aan nierschade gedacht. Pas op het moment dat de nieren sterk achteruit zijn gegaan, dan ontstaan er klachten.

Je kunt dan last krijgen van wat vage symptomen waaronder:

  • Misselijkheid
  • Jeuk
  • Spierkrampen
  • Restless legs
  • Vermoeidheid
  • Gevoeliger voor infecties
  • Slaapapneu
  • Vocht vasthouden
  • Zenuwpijn

Tips om nierschade te voorkomen

Wat kun je doen om het risico op nierschade te verkleinen?

Gevarieerd en gezond eten

Probeer zo gevarieerd te eten met voldoende groente, fruit en volkoren producten. Laat bewerkte voeding zoveel mogelijk aan de kant staan en probeer het aantal verzadigde vetten en je zoutinname te beperken.

Gezond gewicht

Mensen met overgewicht lopen een groter risico op het ontwikkelen van nierschade. Uit een onderzoek van het UMCG blijkt dat een hoge Body Mass Index (BMI) direct leidt tot nierschade. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat de doorbloeding van de nieren minder goed is wanneer je overgewicht hebt.
Wil jij weten of je overgewicht of een gezond gewicht hebt? Doe dan hier onze BMI test.

Niet roken

Roken is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van nierschade. Roken kan namelijk de bloedvaten in en naar je nieren beschadigen, waardoor de kans op slagaderverkalking vergroot. Hierdoor kan er ook schade aan de nieren ontstaan. Stoppen met roken is niet alleen goed voor je nieren, maar voor je algehele gezondheid.

Beperk je zoutgebruik

Het blijkt dat we in Nederland een hoog zoutgebruik hebben. Dit zorgt voor zowel hart- en vaatziekten als nierschade. Het merendeel van de Nederlandse bevolking eet meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag. Wanneer je veel zout eet, dan houdt je lichaam meer vocht vast. Hierdoor kan je bloeddruk verhogen en een hoge bloeddruk kan de kleine bloedvaten in je nieren beschadigen. Ook kunnen hierdoor de filters in je nieren onherstelbaar beschadigd raken, waardoor deze hun werk niet goed meer kunnen doen. Het gevolg is dat je jezelf langzaam vergiftigt.

Het is in de praktijk lastig om je dagelijkse zoutconsumptie te verminderen. In veel supermarktproducten zit al veel zout verwerkt. De hoeveelheid zout in je voeding kun je beperken door:

  • Zout wordt gebruikt als een smaakversterker, maar gebruik hiervoor een alternatief zoals: verse kruiden waaronder: koriander, rozemarijn, ui, knoflook of tijm.
  • Vervang keukenzout door kaliumzout. In tegenstelling tot natrium verlaagt kalium de bloeddruk. De nieren reageren op kalium door meer natrium uit te scheiden, waardoor er minder vocht wordt vastgehouden door het lichaam en je bloeddruk naar beneden gaat. Deze zijn echter niet geschikt voor mensen met een slechte nierfunctie of die bepaalde medicijnen moeten nemen. Overleg daarom altijd met je arts.
  • Vermijd zoveel mogelijk kant-en-klaar producten, sausjes en snacks. Deze producten bevatten erg veel zout. Maar ook kazen en vleeswaren zoals worst en paté bevatten veel zout.
  • Ook kant-en-klare kruidenmengsels (zoals voor spaghetti, barbecue, salades etc.) bevatten vaak ook veel zout. Maak eens je eigen kruidenmix met bijvoorbeeld knoflook, gember, komijn, chili, koriander, paprika, ui en tijm.
  • Bouillonblokjes bevatten heel veel zout. Probeer eens om zelf bouillon van verse groenten te maken.
  • Kies zoveel mogelijk voor verse producten die je zelf op smaakt maakt. De gemarineerde of gekruide varkenslapjes, zalmfilets en bewerkte vleessoorten zoals hamburgers, saucijzen, slavinken en rook- en hotdogs bevatten erg veel zout.
  • Beperk het eten van groenten uit blik of glas. Veel van deze producten bevatten al meer zout dan verse groenten en fruit.

 

Bronnen: Nieren.nl, De Nierstichting en Catharina Ziekenhuis

Delen:  
6 reacties op “Tips om nierschade te voorkomen
  1. Zijn kruiden in zijn algemeenheid of specifieke kruiden ook schadelijk voor de nieren?

    Geschreven door Frans op
    • Kruiden zijn bijna altijd gezond, maar je kunt dat altijd controleren door het kruid en bijwerkingen aan te tikken op Google. Alleen oppassen met zoethout, b.v. zoethoutthee. Kan ook de bloeddruk verhogen en St. Janskruid kan gevaarlijk zijn i.s.m. medicijnen.

      Geschreven door Sharonski op
  2. Ik gebruik al jaren Herbamare, van A. Vogel, Zeezout met biologische kruiden en groenten.
    Gebruik na koken, of bakken, braden.

    Geschreven door william op
  3. Herbamare bestaat uit 94% zeezout. Ook NaCl.
    Daarom te beschouwen als zout.
    ( maar wel lekker! )

    Geschreven door Anoniem op
  4. met het gebruiken van Kaliumzout I.P.V. natriumzout moet je volgens mij oppassen want je nieren regelen ook het kalium gehalte in het bloed. Dus slechte nieren kan de kalium regeling soms niet goed meer regelen . Een te hoog kalium gehalte kan tot hartstilstand leiden

    Geschreven door hugo de baetselier op
    • Is brandnetelthee goed voor slechte nieren?

      Geschreven door Hanuman op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief